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Dear Mr Medcraft SECRETAREAT

ADI Breach Reporting to ASIC

Many members of the Institute of Internal Auditors-Australia (IIA-Australia) are
employed with Authorised Deposit-taking Institutions (ADIs) in the Financial Services
industry.

The IIA-Australia has received enquiries about interpretation of Section 912D of the
‘Corporations Act 2001’ when read in conjunction with ASIC Regulatory Guide (RG) 78
‘Breach reporting by Australian Financial Services (AFS) licensees’.

This has been a topic of conversation with some of our members in the Financial
Services industry and we have become aware of two interpretations which are included
in Attachment 1 to this correspondence. The IIA-Australia agreed to approach ASIC
rather than our members sending multiple submissions.

The I1A-Australia would therefore appreciate the ASIC interpretation so our members
can be informed accordingly. ;

Should ASIC wish to discuss this matter further, please contact our Manager of Quality
Services Andrew Cox on 0421 915 354 or at andrew.cox@iia.org.au

We look forward to hearing from ASIC.

Yours sincerely

AWM
Julie Young Q

Executive Officer & Company Secretary

Attachments
1. Interpretations
2. Section 912D of Corporations Act 2001
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Attachment 1 - Interpretations
Interpretation 1

As soon the ADI business unit responsible for ensuring compliance becomes aware of a
breach/likely breach, it is necessary to determine within 10 business days whether the
breach/likely breach is significant, and if so determined, inform the breach/likely breach
to ASIC within the time limit of 10 business days from when the breach was first noted.

If for any reason the details of the breach/likely breach will require more time to
investigate, because of the impact and scope of the breach/likely breach, in order to
determine whether it is significant or not, or if it cannot be decided whether the
breach/likely breach is significant, the breach/likely breach must be reported to ASIC
within 10 business days of first becoming aware of the breach/likely breach.

When further results of the investigation are available, it can be reported to ASIC as a
follow-up to the initial report. The limit of 10 business days from the day the
breach/likely breach was first noted cannot be bypassed due to the time taken to
investigate and/or determine whether the breach/likely breach is significant.

Interpretation 2

When a breach/likely breach is informed to the ADI Compliance Department, an
investigation is conducted to determine whether it is significant.

There is no time limit set for this investigation in the Corporations Act 2001 or ASIC RG
78, and the ADI could set a time limit of up to 20 business days to complete the
investigation according to the scope of the breach/likely breach and its impact.

When the investigation is complete, the results are informed to the Compliance
Department which may take up to another 5-10 working days to determine whether the
breach/likely breach is significant, and if so determined, the Compliance Department can
recommend to a Senior Executive/Company Secretary the issue be reported to ASIC.

The ADI then has another 5 business days to reconfirm the recommendation to its Chief
Executive Officer (CEO).

When the CEO finally confirms/accepts the recommendation of the Compliance
Department and the Senior Executive/Company Secretary, the time limit of 10 days to
report the breach/likely breach to ASIC commences.

This approach is based on the premise that only a significant breach/likely breach is
required under the Corporations Act and ASIC RG 78 to be reported to ASIC, and the
time taken to arrive at the determination whether the breach/likely breach is significant
is not considered within the time limit of 10 business days prescribed in the Corporations
Act and ASIC RG 78.



Attachment 2 — Section 912D of Corporations Act 2001
912D Obligation to notify ASIC of certain matters

(1)

(1A)

(1B)

(10)

(1D)

A financial services licensee must comply with subsection (1B) if:
(a) the licensee breaches, or is likely to breach:

(i) any of the obligations under section 912A or 912B, other than the
obligation under paragraph 912A(1)(c); or

(i) the obligation under paragraph 912A(1)(c), so far as it relates to
provisions of this Act or the ASIC Act referred to in paragraphs (a), (b)
and (c) of the definition of financial services law in section 761A; or

(iii) in relation to financial services, other than traditional trustee company
services provided by a licensed trustee company—the obligation under
paragraph 912A(1)(c), so far as it relates to Commonwealth legislation
that is covered by paragraph (d) of that definition and that is specified
in regulations made for the purposes of this subparagraph; or

(iv) in relation to traditional trustee company services provided by a licensed
trustee company—the obligation under paragraph 912A(1)(c), so far as
it relates to Commonwealth, State or Territory legislation, or a rule of
common law or equity, that is covered by paragraph (d) or () of that
definition; and

(b) the breach, or likely breach, is significant, having regard to the following:
(i) the number or frequency of similar previous breaches;

(i) the impact of the breach or likely breach on the licensee’s ability to
provide the financial services covered by the licence;

(iii) the extent to which the breach or likely breach indicates that the
licensee’s arrangements to ensure compliance with those obligations is
inadequate;

(iv) the actual or potential financial loss to clients of the licensee, or the
licensee itself, arising from the breach or likely breach;

(v) any other matters prescribed by regulations made for the purposes of this
paragraph.

For the purposes of subsection (1), a financial services licensee is likely to breach
an obligation referred to in that subsection if, and only if, the person is no longer
able to comply with the obligation.

The financial services licensee must, as soon as practicable and in any case within
10 business days after becoming aware of the breach or likely breach mentioned
in subsection (1), lodge a written report on the matter with ASIC,

Note: Failure to comply with this subsection is an offence (see subsection
1311(1)).

A report that a licensee is required to lodge under subsection (1B) is taken to
have been lodged with ASIC if:

(a) the licensee is a body regulated by APRA; and

(b) the report is received by APRA in accordance with the terms of an agreement
between APRA and ASIC under which APRA is to act as ASIC’s agent in
relation to such reports.

Subsection (1B) does not apply to a financial services licensee that is a body

regulated by APRA in relation to a breach if:



(a) the auditor or actuary of the licensee gives APRA a written report about the
breach; and

(b) the report is given before, or within 10 business days after, the licensee
becomes aware of the breach.

(2) A financial services licensee must give written notice to ASIC, as soon as
practicable, if the licensee becomes a participant in a licensed market or a
licensed CS facility, or ceases to be such a participant. The notice must say when
this happened and identify the market or facility.

Note: Failure to comply with this subsection is an offence (see subsection
1311(1)).



