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Response to ASIC Consultation Paper 215 –Assessment and approval of training courses for financial 

product advisers: Update to RG 146 
 

The following response is provided by Pajeska Group Pty Ltd. The director Marija Pajeska has been involved in the 

field of compliance for over 15 years and has worked with many financial service providers and advisers in the 

broking, advisory and dealing sector. 
 

Our specific comments to each of ASIC’s proposals in the Consultation Paper are detailed in Annexure A of this 

letter. If you would like to discuss any of the comments made, please do not hesitate to contact me. 

 

Yours Sincerely 

 

Marija Pajeska 

Director 



Replacement of ASIC Training Register 

 

B1 proposal: ASIC proposes to: 

a) replace the ASIC Training Register with draft [CO 14/XX] to permit: 

i. RTOs and SAOs to self-assess their own courses as authorized assessors; and 

ii. RTOs, SAOs and professional or industry associations accredited by ASIC to assess courses delivered by other training course providers; and 

b) retain an archived ASIC Training Register as a reference tool for AFS licensees and advisers who have completed that were on the ASIC Register on 24 

September 2012. 

 

ASIC Question Response 

B1Q1 Do you agree with our proposal to replace the 

ASIC Training Register with draft [CO 

14/XX]? If not, why not? 

Yes, provided that ASIC is clear in RG146 as to its expectations for an AFS licensee to verify whether or not a training 

course has been assessed by an authorized assessor and verify the credentials held by an authorised assessor. 

Paragraph 34 of the consultation paper states the AFS licensee will need to determine if advisers are adequately trained 

and competent by determining whether they have been assessed by an authorized assessor. For an AFS Licensee to meet 

these requirements ASIC will need to provide guidance on how an AFS Licensee can identify whether a course has been 

assessed by an authorized assessor. We note some proposals have been made in this consultation paper. 

B1Q2 Do you agree that we should retain an 

archived ASIC Training Register as a 

reference tool? If not, why not? 

Yes, so licensees have a reference point to assess the qualifications attained by a Representative who attained their 

qualifications under Regime A as proposed in CP212. For this to be effective the ASIC Training Register should be 

updated to specifically list courses that are deemed compliant across the entire period of Regime A as proposed in CP212. 

The reason for this is some certificates that were issued and are currently being issued do not specify financial products 

the adviser is accredited for and whether they are accredited for general or personal advice. By having access to the 

archived ASIC Register there will hopefully be some consistency in the assessment process across different licensees. 

B1Q3 Do you consider that the proposal to replace 

the ASIC Training Register with draft 

[CO14/XX] will impose additional costs on 

advisers, AFS licensees, training course 

providers or others? Please provide specific 

details. 

It may present additional costs for training course providers as they may need to pay for their course to be assessed by the 

authorised assessor. If this happens then this will lead to increased course costs for advisers and licensees. 

B1Q4 Do you consider that the proposal to replace 

the ASIC Training Register with [CO 14/XX] 

will result in benefits for consumers, training 

course providers or others? Please provide 

details. 

We don’t believe there will be any impact for consumers as they generally do not pay attention to the credentials held by 

the adviser. They rely on the licensee to assert that the adviser is accredited. The proposal to replace the ASIC Training 

Register with CO 14/XX will impact training providers as courses will be subject to a higher level of scrutiny when being 

assessed by the authorised assessor. For licensees and advisors, on the condition that the National Examination for 

advisors is implemented, the replacement of the ASIC Training Register with CO 14/XX will give licensees more 

flexibility in assessing what courses it deems adequate as the courses authorized under RG146 will not be the means by 

which the licensee determines if an advisor is qualified. If however, the National Examination is not implemented then it 

will be more difficult for a licensee to assess whether advisors hold the appropriate accreditation as there will be no 

reference point of what courses result in an advisor being RG146 accredited. AFS Licensees will need to rely on 

certificates issued by course providers and potentially written certification provided by an authorized assessor. This 

structure will only be as effective as the written certification provided by the authorized assessor. 



 

Guidance on written certification 

 

B2 proposal: ASIC propose to provide guidance in an updated RG 146 on our expectation that authorised assessor will provide written certification to students of 

their assessment of training courses against the training standards in RG 146. 

 

ASIC Question Response 

B2Q1 Do you think that authorised assessors will provide this certification? If 

not, why not? 

Provided that the written certification can be administered in an easy way then there should not 

be an issue with an authorized assessor providing the certification. If the certification process is 

burdensome and the authorized assessor is a person who is independent of the organization 

providing the training then chances are that the system will not operate efficiently due to timing 

and availability of authorized assessors. 

B2Q2 What are other means by which AFS licensees could verify that 

training courses have been assessed by authorised assessors as meeting 

the training standards? 

The certification by the authorized assessor should only be required if an AFS Licensee needs to 

rely on these courses to determine if the advisor is qualified (ie. The National Examination is not 

implemented). An efficient way to administer this could be to issue the authorized assessor with 

a stamp which they use to verify that a course is authorized for the purposes of RG146 and the 

certificate with the assessors stamp can be issued only if the student has successfully completed 

the relevant modules. The certificate must specify what financial products the student is RG146 

accredited for and what level (ie. general or personal advice). 

B2Q3 Do you consider that written certification will impose additional costs 

on AFS licensees, training course providers, advisers or consumers? If 

yes, please provide specific details on how this is calculated. 

Most likely as a person will not take the responsibility of performing the duties of an authorized 

assessor without being compensated for it which will be recovered by course providers via the 

fees they charge students and licensees. The amount will be identifiable over time. 

B2Q4 Do you consider that written certification will benefit AFS licensees, 

training course providers, advisers or consumers? Please provide 

details. 

It depends on how much reliance is placed on the written certification. 

If National Examination implemented – the benefits are limited 

If no National Examination implemented – the written certification is essential 

  



 

Recognition of foreign qualifications 

 

B3 proposal: ASIC proposes to: 

 

a) remove the recognition of foreign qualifications, with the exception of our mutual recognition of New Zealand advisers, from an updated RG 146; and  

b) Revise its policy in RG 146 to acknowledge that advisers who hold a foreign qualification may apply for: 

i. recognition of prior learning in relation to Australian training courses for up 50% of the course requirements; and  

ii. an exemption that permits an adviser who holds a foreign qualification to undergo an individual assessment without necessarily holding the requisite five of 

the past eight years experience outlined in RG 146. 

 

ASIC Question Response 

B3Q1 Do you agree with our proposal to remove the recognition of foreign 

qualifications from RG 146? If not, why not? 

No, there is recognition within RG105 for Responsible Managers with foreign qualifications 

and rather than removing recognition for foreign qualifications, industry would be better 

served to use the principles applied in RG105. In particular we refer you to RG105.73 which 

makes reference to qualifications assessed as comparable by Australian Education 

International’s National Office for Overseas Skills Recognition (AEI-NOOSR). 

B3Q2 Do you agree with our proposed policy change on foreign qualifications in 

proposal B3(b) to permit advisers to apply for recognition of prior learning 

or for an exemption from the experience requirement? If not, why not? 

No as any foreign qualifications held should be compared to AEI-NOOSR’s relevant country 

education profile and deemed comparable if they are accepted. 

If ASIC insists on adopting its proposal then we agree with the proposal for advisors to apply 

for recognition of prior learning or an exemption from experience, however the percentage 

recognized should be based on the course completed. 

B3Q3 Do you currently rely on the recognition of foreign qualifications in RG 

146? If you are an AFS licensee, please provide details of the number of 

advisers who rely on this policy. 

Not currently but have in the past as the Compliance Manager of another AFS licensee. It is 

not unusual for a global entity to have advisors that work in Australia servicing Australian 

residents with international qualifications which have been accepted and recognised. 

B3Q4 Will training course providers provide recognition of prior learning in the 

manner proposed in proposal B3(b)(i)? Please provide details 

This proposal relies on the assumption that all foreign qualifications are equivalent and hence 

50% recognition for prior learning can be given. This may not be possible for some courses 

and hence the methodology used in RG105 provides a more structured approach. 

B3Q5 Do you consider that this proposal will impose additional costs on AFS 

licensees, advisers or training course providers? Please provide details. 

Yes due to the complexity involved in assessing what foreign qualifications are acceptable to 

be recognized as 50% of Australian course completion. Also additional costs will be incurred 

as a result of transitioning current advisors with foreign qualifications to comply with the 

revised RG146 unless exemptions are given. 

B3Q6 Do you consider that this proposal will benefit consumers by improving 

the quality of advice provided? Please provide details. 

Not necessarily as some qualifications in other jurisdictions are more onerous 

 

  



Implementation 

 

B4 proposal: ASIC proposes that draft [CO 14/XX] will commence in April 2014. 

 

ASIC Question Response 

B4Q1 Do you agree with the proposed commencement date of April 2014? If 

not, why not? 

Yes 

B4Q2 Does the proposed commencement date provide enough time to provide 

written certification to students? Please provide details on the amount of 

time to implement the certification requirement. 

We assume that the written certification to be provided to students would impact students 

completing courses post April 2014 in which case it should be ample time. The other 

governing factor would be whether regulators of authorised assessors and training providers 

will require such entities to be registered with a regulator in order to provide the requisite 

certification. 

 

 




